Bröd utan e-koder


Bageri Bergwall antar ”Hemliga Kockens” utmaning

 

Bageri
Bergwall bakar nu sina vanligaste brödsorter utan tillsatsämnen och e-koder. Bageriet
strävar till enkelhet i valet av ingredienser och i bröden används endast de
bästa och med omsorg valda råvarorna.  

 

”Vi städar bort e-koderna för att kunna erbjuda
korta innehållsförteckningar. Vi vill sälja en produkt som konsumenterna
till och med kan baka själv. De ska kunna titta i sitt eget skafferi och hitta
samma ingredienser som finns i våra produkter
”, säger bageriets verkställande
direktör Anette Bergvall-Fagerström. Hon uppmanar konsumenterna att sporta
med att läsa igenom livsmedlens innehållsförteckningar där hemma. Bageriet har
tagit den ”Hemliga Kocken”, Mats-Eric Nilssons budskap på allvar. Det är
viktigt att kunna erbjuda tillsatsfria alternativ till medvetna konsumenter.
Riktigt matbröd skall vara färskt, väljäst och välgräddat.  

 

Höga
ambitioner och viljan att vara bäst

Att
städa bort e-koderna från recepten är en tuff uppgift. Receptändringarna kräver
mycket tid, planerande och testande. Grundstommen i recepten får inte ändras
eftersom det är ytterst viktigt att bröden både ser ut och smakar som tidigare.
Bageri Bergwall har fått jobba hårt hela vintern. Bergvall-Fagerström berättar:

 

”Vi började med två produkter. Blandbrödet och
rågbrödet funkade bra, men när vi använde samma deg till
andra
produkter uppstod problem. Smaken var bra men semlorna jäste inte och
formbrödet vägrade komma upp ur sin form. En ständig jakt på den kompletta
färdiga semlan och formbrödet fortsatte vecka efter vecka.

 

Till
sist kom vi på det.
Vi startade upp en fördeg, som tog några dagar i
anspråk att väcka. När den blev klar och den började tillsättas i degarna fick
produkterna sitt rätta utseende. Idag använder vi alltså en surdeg till fullkornssemlor
och rågkrossbitarna som extra jäsningsmedel istället för tillsatsämnen.

 

Bageriet
har insett att all förändring kräver sin tid.
Man måste göra många degar, baka ut många bröd,
jäsa en hel massa och grädda till belåtenhet innan man kan vara nöjd.
”Utvecklingsarbetet har varit
utmanande, men eftersom vi inom företaget brinner av iver att baka en äkta vara
så har denna tid enbart varit rolig och positivt”
är
Bergvall-Fagerströms bedömning.

 

 

Bröden utan
e-koder:

Blandbröd, Rågbröd, Rågkrossbitar, Tunnbröd, Franskt bröd,
Fullkornsfranska, Batonger och Baguetter, Fullkornsskivor, Fullkornssemlor, Blandbrödsskivor,
och Blandbrödssemlor.

Bröllopskväll 7.4.2010

Vi på Bergwalls gillar verkligen bröllop.

Därför kommer vi nu att ordna en "Bröllopskväll vid bageriet" där alla intresserade har möjlighet att komma och diskutera bröllopstårtor med oss.

Skriv in onsdagen den 7. april i kalendern. Klockan 18.00 – 19.30 förevisar vi olika tårtor, ställningar och dekorationer!

Välkomna!

Bröllopsmässan 2010

Vi var med på bröllopsmässan i Jakobstad, Jugendsalen, den 7. mars 2010. En givande dag med många intresserade mässbesökare. I tävlingen om bästa utställare kom vi på en hedrande andra plats. 3 röster från vinnaren.

IMG_7228

Arkiv

Bageri

Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.

Butik

Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.

Blog

Läs mer om bageriet i bloggen.

Följ oss

Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.