Härliga-härliga maj 2

vecka 18

Bergwalls måg – den yngre – firade födelsedag på onsdag. Prinsesstårta med hallonfyllning serverades.

Ett ovanligare födelsedagskalas ordnas på lördag. 20-åriga FWB-hästen Chirac firas i glada vänners lag vid ridstallet i Jakobstad.   jpr:s hemsida

Chirac

Söndag är både morsdag och Mors födelsedag. Firas ute vid en restaurang med sjöutsikt. Efter morsdagslunchen blir det ett besök till bäddavdelningen och mormorsmor Alice.

DSC02087

 

Härliga-härliga maj!

Maj månad är fest från första dan till sista!

Vi börjar med struvor. Under två intensiva veckor kokas det struvor vid Bergwalls.

Härliga, mjuka, österbottniska struvor.

Vi är med i Majblomsinsamlingen genom att baka och sälja Maj-bakelser.

5 cent av varje såld bakelse går direkt till Folkhälsan. En GOD sak, tycker vi!

Finns att fås t.o.m. Floradagen (13. maj)

Andra helgen i maj firar vi MOR!

Vi kan fira henne på många olika sätt. Kaffe på säng är ju helt klart ett måste. En tårtbit, en muffins med hjärtan på eller kanske en hjärtformad munk med rosa glasyr.

April&maj 2009 404
MAMMA-TÅRTA !

Valborgs-bröllop !

Att gifta sig och samtidigt fira vårens ankomst måste vara härligt kombinera!

Valborgs-brudparet valde en naturvit prinsesstårta med blå rosor och gröna girlanger.

ÄNDRAD THÅRTHA

Österbottens tidning: Artikel om Bergwalls slopade e-koder

Den 10 april fanns en
stor artikel i Österbottens tidning om E-kodsfria bröd under rubriken
TIllsatsfria bröd vinner terräng.

Här kommer ett litet
utdrag från artikeln:


De vanligaste
tillsatsämnena i bröd är surhetsreglerande ämnen, emulgerings- och
konserveringsmedel och mjölförbättrare. Tack vare dessa kan bagerierna erbjuda
sina kunder produkter som håller och smakar bra.

Men i takt med att
konsumenterna blivit mer medvetna har bagerierna fått se över sina hus. Frågan
är ändå vilka följderna blir av att slopa alla tillsatsämnen i bördet? Hur
påverkas hållbarheten? Hur lyckas man få till samma konsistens även utan
E-koder?

 

Enligt Anette
Bergwall-Fagerström, vd på Bergwalls bageri i Jakobstad, är hållbarheten inget
problem eftersom bageriet alltid bakat bröd som ska ätas inom några dagar.

 

Att slopa
tillsatsämnena i blandbröd och rågbröd gick relativt enkelt. Men när man på
Bergwalls försökte använda samma deg till andra produkter uppstod problem.
Degen jäste inte och formbrödet vägrade komma upp ur sin form.

 

– Det var först när
vi kom på att använda surdeg och tillsatte den som produkterna äntligen fick
sitt rätta utseende, berättar vd Anette Bergwall-Fagerström.

 

Surdegen startades
upp ifjol och har sedan dess hållits igång. En surdeg är en bubblande smet som
ska skötas.

Utmaningen låg inte
bara i att få produkten att jäsa utan även i att få den att se ut som förr.
Allt detta under den tidspress som finns på bagerierna.

Tack vare surdegen,
vars recept är hemligt, har Bergwalls kunnat lämna bort bland annat
emulgeringsmedlen från flera av sina bröd. Men det har varit en lång process.

 

De gamla brödpåsarna
har ersatts med nya vartefter innehållsförteckningen krympt, men fortfarande
finns det i butikerna en del påsar där e-koderna streckats över med svart
tusch.

– Vi funderade först
om vi verkligen kunde göra så, men kom sedan fram till att vi på det sättet
kunde visa att vi verkligen valt bort något.

Bergwall-Fagerström
understryker att bageriet själv aldrig lagt till några tillsatser utan de har
funnits i till exempel mjölet.  De
E-koder som nu försvunnit från Bergwalls innehållsförteckningar är
emulgeringsmedlen E472 och E471 samt surhetsreglerande medlen E300 och E263.

Artikeln var skriven av Katja Nyman. 

Läs mera om vårt ställningstagande här!

Arkiv

Bageri

Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.

Butik

Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.

Blog

Läs mer om bageriet i bloggen.

Följ oss

Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.