Gott och hälsosamt bröd | Sissi | svenska.yle.fi

Radioprogrammet Sissi kom och hälsade på hos oss på bageriet. Inslaget (sänt 12.9.2010) handlade om bröd utan e-koder och våra satsningar på så korta innehållsförteckningar som möjligt. 

Du kan lyssna på inslaget här:  "Brödbakning ett hantverk"

Läs mera på Sissis hemsida här: svenska.yle.fi

Några utdrag från inslaget:

Bageri Bergwall satsar på att profilera sig genom GI-produkter,
gammaldags småbröd och bröd utan e-koder och tillsatsämnen. På bageriet
vill man ha så korta innehållsförteckningar som möjligt, och som kund
ska man kunna titta i sitt eget skafferi och hitta samma ingredienser.

- Tidspressen gör att man inte tar itu med att baka ett bröd som
kräver lite extra omsorg. Vi har dessutom vant oss vid att brödet ska
hålla hur länge som helst, och det kan ju inte vi konkurrera med
eftersom vi inte har några sådana tillsatsämnen i vårt bröd, säger
bageriets verkställande direktör Anette Bergvall-Fagerström.

Men att städa bort e-koderna och tillsatsämnena från recepten är
inte lätt, för grunden i recepten får inte ändras allt för mycket. Man
ska kunna känna igen smak och utseende, fast ingredienserna inte är helt
de samma.

Och – påpekar Anette – det ska inte bara vara hälsosamt, brödet ska givetvis också vara gott .

- Bröd ska vara en njutning. Vi har en otroligt rik brödkultur i
vårt land med allt från det finska rågbrödet till blandbröd som vi äter
mycket här i Svenskfinland. Att baka gott och hälsosamt bröd är ett
hantverk som jag hoppas att allt fler lär sig uppskatta, säger Anette.

Kommentera

Arkiv
Bageri
Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.
Butik
Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.
Blog
Läs mer om bageriet i bloggen.
Följ oss
Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.