Brödveckan – onsdag 20.10.2010

Vilket speciellt datum det är idag: 20102010

Kanske man skulle hitta på något alldeles speciellt idag. Vad skulle det kunna vara?

Här på bageriet har vi i alla fall bakat Grainbread! Detta härliga bröd!

Med otroligt mycket smak,  som är tung som en "tegelsten" och har ett GI-värde på 34 !

Grainbread har det lägsta värdet av alla kända brödsorter idag.

Kom och köp!

BergwallsGI_0020
 

 

Brödveckan – tisdag 19.10.2010

Hur kan man pigga upp sig en oktobertisdag – när det blåser från norr och regnet står som spö i backen?

Med en Pita-lunch!

Bröd är (som sagt ) mångsidigt och det tycker vi är härligt!

IMG_2028
Den smidiga Pita-degen utstansas till cirklar.

 

IMG_2293
 Vila är A och O för Pitabröden.

IMG_2294
 Gräddade och klara!

IMG_2301
Fyll din Pita med kebabkött, grönsaker och en god sås.

 

 

Brödveckan – måndag 18.10.2010

Multiseed. Ett bröd med lågt GI-värde. Mycket fibrer. Och inga tillsatsämnen.

 

IMG_2286 

Brödet fuktas och vänds i en form med krossade fullkorn.

 

IMG_2288
Brödet snittas med en vass kniv.

 

IMG_2290
Efter gräddning ska brödet vila och bli avsvalnat.

 

BergwallsGI_0001
Brödet är skivat och packat.

BergwallsGI_0004
Brödet är uppdukat och väntar på smör – och hungriga magar! 
 
  
 

 

Världsbröddagen – World Bread Day 16.10.2010

På lördag firas Världsbröddagen, World Bread Day, över hela världen.

Detta firas med olika aktiviteter i de lokala bagerierna runt om i världen.

I Finland inleds Brödveckan med Världsbröddagen och man kan säga att dagen blir

startskottet  för en hel veckas firande av bröd!

Temat för årets brödvecka är  "Bröd är mångsidigt"

Hos oss vid närbageriet vill vi att man denna dag,  äter bröd, "pratar" bröd och håller flaggan högt för närproducerat bröd.

 

Semlor_2 

Fredags-tårtor

IMG_0363 

En nyinköpt lastbil ska firas!

 

 

IMG_0360 
En "oldboys" firar 50 bast ! 

 
 

Kanelbullens Dag 4. oktober

I dag, måndagen den 4. oktober, är det dags att fira Kanelbullens dag, en dag som blivit en höjdpunkt för alla oss om älskar kanelbullar.

Traditionen med Kanelbullens dag, kommer från Sverige, där denna speciella dag har firats redan i många år.

Kanelbullens ursprung sträcker sig så långt som 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början  på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, något som tidigare varit en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hantverket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som det också kallas i stora delar av landet.

 

Vi tycker också om Kanelbullar hos oss!

Så idag har vi bakat ännu mera Kanelbullar, Örfilar och Dallasbullar.  Välkomna in! 

 

IMG_9794
 
 

Höstbröllop

Att gifta sig på hösten är härligt. Färgrikt! Man har en hel drös av blommor och blader i häftiga starka färger att laborera med, när det gäller brudbukett, bordsdekorationer m.m.

Vårt brudpar hade valt en vit marsipantårta med blommor (höstglöd) i en orange-ton.

Njut av fägringen. Denhär tårtan var fin!

  IMG_0334                          IMG_0338

IMG_0342                                                     Party-ställning

Vårt andra brudpar  för helgen ville ha tårtan så att gästerna fick välja mellan två alternativ.

Söt kinuski eller syrliga hallon.  Vilken skulle du välja?

IMG_0325              IMG_0328
Tårtorna har samma dekoration.  Rosa marsipanrosor och -hjärtan.



 

 

En liten prinsessa…

 En liten, ljuvlig prinsessa kommer att bli döpt i helgen.

 

Olivia 2 IMGP1777
  
 
  
Vi lyckönskar Olivia och hennes mamma och pappa.

Pappa Benny är bageriets chaufför sedan många år tillbaka och  vi vet att

lilla Olivia är pappa "opp i dagen" !

 

IMG_0313

Härliga prinsesstårtor passande till en liten Olivia.
 
 

 

Brödveckan närmar sig!

Temat för årets brödvecka är "Bröd är mångsidigt"

 

IMG_7371 
 Fullkornsfranska, Rågkrossbitar, Tunnbröd (Bilden från Qvinnomässan i Bennäs, våren 2010)

Bröd passar både till vardags och till fest.

Vecka 42, eller 18 – 24.10.2010, firas traditionsenligt brödvecka i Finland.

Leipätiedotus har i sitt nyhetsbrev skrivit följande:

"Dagen börjar med en hälsosam frukost där smörgås självklart ingår.

Bröd hör självklart till soppa och som ett gott tilltugg till lunchsalladen.

Man kan också avsluta sin luch med en brödbit till efterrätt.

som mellanmål eller kvällsmål passar smörgås med goda pålägg. Kanske med med grynost och

grönsaker såsom sallad, riven morot och apelsin.

Brödet passar som ett tillägg till måltiden men man kan också bygga upp hela måltider runt brödet.

Jättegoda varma smörgåsar görs med kött, fisk eller grönsaker och gratineras med ost.

Bröd kan lätt ändras och göras till vars och ens special-munsbit.

Bröd hör också till fest.

                            SANY0003            SANY0005 
 
 Goda snittar serverades vid bageriet i februari 2008, när vi hade besök av europaparlamentariker Henrik Lax
 

Olika små smörgåsar med goda pålägg eller varför inte en ståtlig smörgåstårta,

som dekoreras vackert och smakfullt.

Doptårta

En av våra bekanta har dop i helgen.  En festdag för lilla Vilda.

Fick se den lilla sötnosen när hon låg i bilstolen på sin mammas arm.

IMG_0303

 

Vilken sprudlande familj! Grattis säger vi!

Sofis blogg: sofi

 

Bageri
Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.
Butik
Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.
Blog
Läs mer om bageriet i bloggen.
Följ oss
Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.