Anton 20 år. Grattis!

Sonen Anton föddes den 5 juli 1990. Idag är han 20 år. 

Jobbar som bagare. Fotograferar våra produkter. Spelar fotboll i JBK – målvakt.

Börjar studera produktionsekonomi i Vasa till hösten.

Messomar 211

Midsommar-Munkar fotograferade av Anton

Ett guldbröllop !

Vi gratulerar paret Dien och Knut på deras bröllopsdag !

IMG_8834

Love is in the air!

Idag är det Kronprinsess-bröllop i Stockholm. En härlig dag att uppleva genom tv och internet!

Vi är mycket stolta över att vi bakat Kronprinsesstårta vid vårt bageri. Intresset har varit överraskande stort.

Nu ska jag själv duka fram en tårta till min familj. Vi ska följa med vigseln, kortegen och bröllopsfesten.

Klockan 19.30 ska vi leverera en bröllopstårta till ett vackert brudpar. (Bilder kommer senare.)

Sedan fortsätter tv-tittande tom midnatt.

Leve Kärleken!

Jättestort intresse för Kronprinsesstårtan!

Vi har blivit glatt överraskade här på bageriet över folks stora intresse

för Kronprinsesstårtan!  Guld-Prinsesskronorna tog slut i förra veckan,

men ny leverans med kronor från Sverige har inkommit. 

- Vi har förstått på våra kunder att de kommer att följa med bröllopet på TV

och samtidigt umgås, dricka kaffe och äta Kronprinsesstårta.

Härligt, tycker vi!

Ännu har ni möjlighet att beställa tårtan. Kontakta oss via mail eller ring! 

IMG_7982

Grattis på födelsdagen, Elin !

Vissa dagar är mer speciella än andra.

Till exempel ens barns födelsedagar.

Och när ens dotter blir 25 år, känns det ofattbart.

Bröllopskväll tidiningsurklipp 030

Hon lagar världens godaste feta-grönsakspaj !   Tyvärr har jag ingen bild på den, men tårtan på Elins kaffebord är vår gemensamma favorit: Hallonbomben!
 

Härliga, härliga maj forts.

I slutet av maj är det tjejernas tur att fylla år.

Om man gillar Barbie och hundar, så är ju denhär tårtan mitt i prick!

IMG_8072

IMG_8067

Vi har olika tema-dekorationer.

Bla. Byggare Bob och Tarzan

Bergwalls Kronprinsesstårta !

IMG_7981

- Mandelbotten

- Jordgubbskompott

- Hemgjord mandelcrisp

- Vaniljbavaroise (mousse)

- Vit marsipan

Dekorerad med vit kristyr, blått sidenband och Guld-prinsesskrona

Tårtan kan beställas direkt från Bergwalls Bageri: telefon: 06-7812 010

eller från butiker och konditorier i Jakobstad-Karleby-Vasa

Och äntligen kom värmen!

Eva och Thomas, dotterns klasskamrater från Vörå skidgymnasium, gifte sig i Molpe, lördagen den 15.5.2010.

Personligen önskar jag Eva och Thomas och barnen Marius och Celine all lycka!

IMG_7873

Vi hade äran att baka tårtan åt detta vackra brudpar !

IMG_4771

Kolla in denhär härliga, fartfyllda familjens blogg!

kakkakaffe

Österbottens tidning: Artikel om Bergwalls slopade e-koder

Den 10 april fanns en
stor artikel i Österbottens tidning om E-kodsfria bröd under rubriken
TIllsatsfria bröd vinner terräng.

Här kommer ett litet
utdrag från artikeln:


De vanligaste
tillsatsämnena i bröd är surhetsreglerande ämnen, emulgerings- och
konserveringsmedel och mjölförbättrare. Tack vare dessa kan bagerierna erbjuda
sina kunder produkter som håller och smakar bra.

Men i takt med att
konsumenterna blivit mer medvetna har bagerierna fått se över sina hus. Frågan
är ändå vilka följderna blir av att slopa alla tillsatsämnen i bördet? Hur
påverkas hållbarheten? Hur lyckas man få till samma konsistens även utan
E-koder?

 

Enligt Anette
Bergwall-Fagerström, vd på Bergwalls bageri i Jakobstad, är hållbarheten inget
problem eftersom bageriet alltid bakat bröd som ska ätas inom några dagar.

 

Att slopa
tillsatsämnena i blandbröd och rågbröd gick relativt enkelt. Men när man på
Bergwalls försökte använda samma deg till andra produkter uppstod problem.
Degen jäste inte och formbrödet vägrade komma upp ur sin form.

 

– Det var först när
vi kom på att använda surdeg och tillsatte den som produkterna äntligen fick
sitt rätta utseende, berättar vd Anette Bergwall-Fagerström.

 

Surdegen startades
upp ifjol och har sedan dess hållits igång. En surdeg är en bubblande smet som
ska skötas.

Utmaningen låg inte
bara i att få produkten att jäsa utan även i att få den att se ut som förr.
Allt detta under den tidspress som finns på bagerierna.

Tack vare surdegen,
vars recept är hemligt, har Bergwalls kunnat lämna bort bland annat
emulgeringsmedlen från flera av sina bröd. Men det har varit en lång process.

 

De gamla brödpåsarna
har ersatts med nya vartefter innehållsförteckningen krympt, men fortfarande
finns det i butikerna en del påsar där e-koderna streckats över med svart
tusch.

– Vi funderade först
om vi verkligen kunde göra så, men kom sedan fram till att vi på det sättet
kunde visa att vi verkligen valt bort något.

Bergwall-Fagerström
understryker att bageriet själv aldrig lagt till några tillsatser utan de har
funnits i till exempel mjölet.  De
E-koder som nu försvunnit från Bergwalls innehållsförteckningar är
emulgeringsmedlen E472 och E471 samt surhetsreglerande medlen E300 och E263.

Artikeln var skriven av Katja Nyman. 

Läs mera om vårt ställningstagande här!

Intervju i Radio Vega Österbotten

Livsmedelsstrejken orsakar bergochdalbana i branschen. Anette intervjuades av reporter Patrik Enlund för Radio Vega Österbotten den 7.4.2010 och intervjun sändes även i riksnyheterna.

Ett litet utdrag från Yles webbsida:

"Ännu i dag syntes inget av livsmedelsstrejken på t.ex
Torghallen i Nykarleby. Men på landets småbagerier vädrar man lite
morgonluft. När lagren börjar sina hos de strejkdrabbade brödjättarna
blir det de lokala bagerierna som får fylla butiksdiskarna.Men på
onsdagen syntes inte mycket av strejken och inte såg man hamstrande
kunder. Vi träffar Anette Bergvall-Fagerström och Annika
Eklund-Storrank.Reporter Patrik Enlund."

Bageri
Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.
Butik
Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.
Blog
Läs mer om bageriet i bloggen.
Följ oss
Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.