Och äntligen kom värmen!

Eva och Thomas, dotterns klasskamrater från Vörå skidgymnasium, gifte sig i Molpe, lördagen den 15.5.2010.

Personligen önskar jag Eva och Thomas och barnen Marius och Celine all lycka!

IMG_7873

Vi hade äran att baka tårtan åt detta vackra brudpar !

IMG_4771

Kolla in denhär härliga, fartfyllda familjens blogg!

kakkakaffe

Österbottens tidning: Artikel om Bergwalls slopade e-koder

Den 10 april fanns en
stor artikel i Österbottens tidning om E-kodsfria bröd under rubriken
TIllsatsfria bröd vinner terräng.

Här kommer ett litet
utdrag från artikeln:


De vanligaste
tillsatsämnena i bröd är surhetsreglerande ämnen, emulgerings- och
konserveringsmedel och mjölförbättrare. Tack vare dessa kan bagerierna erbjuda
sina kunder produkter som håller och smakar bra.

Men i takt med att
konsumenterna blivit mer medvetna har bagerierna fått se över sina hus. Frågan
är ändå vilka följderna blir av att slopa alla tillsatsämnen i bördet? Hur
påverkas hållbarheten? Hur lyckas man få till samma konsistens även utan
E-koder?

 

Enligt Anette
Bergwall-Fagerström, vd på Bergwalls bageri i Jakobstad, är hållbarheten inget
problem eftersom bageriet alltid bakat bröd som ska ätas inom några dagar.

 

Att slopa
tillsatsämnena i blandbröd och rågbröd gick relativt enkelt. Men när man på
Bergwalls försökte använda samma deg till andra produkter uppstod problem.
Degen jäste inte och formbrödet vägrade komma upp ur sin form.

 

– Det var först när
vi kom på att använda surdeg och tillsatte den som produkterna äntligen fick
sitt rätta utseende, berättar vd Anette Bergwall-Fagerström.

 

Surdegen startades
upp ifjol och har sedan dess hållits igång. En surdeg är en bubblande smet som
ska skötas.

Utmaningen låg inte
bara i att få produkten att jäsa utan även i att få den att se ut som förr.
Allt detta under den tidspress som finns på bagerierna.

Tack vare surdegen,
vars recept är hemligt, har Bergwalls kunnat lämna bort bland annat
emulgeringsmedlen från flera av sina bröd. Men det har varit en lång process.

 

De gamla brödpåsarna
har ersatts med nya vartefter innehållsförteckningen krympt, men fortfarande
finns det i butikerna en del påsar där e-koderna streckats över med svart
tusch.

– Vi funderade först
om vi verkligen kunde göra så, men kom sedan fram till att vi på det sättet
kunde visa att vi verkligen valt bort något.

Bergwall-Fagerström
understryker att bageriet själv aldrig lagt till några tillsatser utan de har
funnits i till exempel mjölet.  De
E-koder som nu försvunnit från Bergwalls innehållsförteckningar är
emulgeringsmedlen E472 och E471 samt surhetsreglerande medlen E300 och E263.

Artikeln var skriven av Katja Nyman. 

Läs mera om vårt ställningstagande här!

Intervju i Radio Vega Österbotten

Livsmedelsstrejken orsakar bergochdalbana i branschen. Anette intervjuades av reporter Patrik Enlund för Radio Vega Österbotten den 7.4.2010 och intervjun sändes även i riksnyheterna.

Ett litet utdrag från Yles webbsida:

"Ännu i dag syntes inget av livsmedelsstrejken på t.ex
Torghallen i Nykarleby. Men på landets småbagerier vädrar man lite
morgonluft. När lagren börjar sina hos de strejkdrabbade brödjättarna
blir det de lokala bagerierna som får fylla butiksdiskarna.Men på
onsdagen syntes inte mycket av strejken och inte såg man hamstrande
kunder. Vi träffar Anette Bergvall-Fagerström och Annika
Eklund-Storrank.Reporter Patrik Enlund."

Pressmeddelande: Majblomman: Stöd insamlingen vid kaffebordet!


Bageri Bergwall varbakelse

Här på bageriet märker vi hur vattnet porlar i
bäckarna, blåsippan slår ut och flyttfåglarna anländer. Ett lika säkert vårtecken
är Folkhälsans Majblomma.
Bageri Bergwall stöder Majblomsinsamlingen
även i år genom försäljning av en vårbakelse. För varje såld bakelse går 5 cent
oavkortat till Majblomsinsamlingen.

 

”Folkhälsan
gör ett mycket viktigt arbete på det lokala planet för att barn och unga skall
må bra”, säger verkställande direktör Anette Bergvall-Fagerström, ”det glädjer
oss att kunna stöda insamlingen i Jakobstadsnejden på det här sättet”.    

 

Årets
bakelse är handgjord och av äkta mazarinbotten.  Den pryds av en vacker liten vårblomma.

 

Majblomman – Finlands äldsta
insamlingsmärke

Majblomsinsamlingen är Finlands äldsta insamlingsmärke och känt bland
både unga och äldre. Pengarna från Majblomsinsamlingen använder Folkhälsan till
lokalt hälsofrämjande arbete bland barn och unga. Årets blomma går i ljusblå-gröna
nyanser och guld.

 

År 1907 kom Beda Hallberg i Göteborg på idén att
tillverka och sälja en nålförsedd blomma till förmån för tuberkulossjuka barn.
Den
första majblomman i Finland såldes år 1908, initierat av Greta Klärich. Sedan 1995 ansvarar Folkhälsan för
majblomsförsäljningen i Finland.

Bageri
Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.
Butik
Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.
Blog
Läs mer om bageriet i bloggen.
Följ oss
Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.