Världsbröddagen – World Bread Day 16.10.2010

På lördag firas Världsbröddagen, World Bread Day, över hela världen.

Detta firas med olika aktiviteter i de lokala bagerierna runt om i världen.

I Finland inleds Brödveckan med Världsbröddagen och man kan säga att dagen blir

startskottet  för en hel veckas firande av bröd!

Temat för årets brödvecka är  "Bröd är mångsidigt"

Hos oss vid närbageriet vill vi att man denna dag,  äter bröd, "pratar" bröd och håller flaggan högt för närproducerat bröd.

 

Semlor_2 

Fredags-tårtor

IMG_0363 

En nyinköpt lastbil ska firas!

 

 

IMG_0360 
En "oldboys" firar 50 bast ! 

 
 

Kanelbullens Dag 4. oktober

I dag, måndagen den 4. oktober, är det dags att fira Kanelbullens dag, en dag som blivit en höjdpunkt för alla oss om älskar kanelbullar.

Traditionen med Kanelbullens dag, kommer från Sverige, där denna speciella dag har firats redan i många år.

Kanelbullens ursprung sträcker sig så långt som 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början  på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, något som tidigare varit en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hantverket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som det också kallas i stora delar av landet.

 

Vi tycker också om Kanelbullar hos oss!

Så idag har vi bakat ännu mera Kanelbullar, Örfilar och Dallasbullar.  Välkomna in! 

 

IMG_9794
 
 

Höstbröllop

Att gifta sig på hösten är härligt. Färgrikt! Man har en hel drös av blommor och blader i häftiga starka färger att laborera med, när det gäller brudbukett, bordsdekorationer m.m.

Vårt brudpar hade valt en vit marsipantårta med blommor (höstglöd) i en orange-ton.

Njut av fägringen. Denhär tårtan var fin!

  IMG_0334                          IMG_0338

IMG_0342                                                     Party-ställning

Vårt andra brudpar  för helgen ville ha tårtan så att gästerna fick välja mellan två alternativ.

Söt kinuski eller syrliga hallon.  Vilken skulle du välja?

IMG_0325              IMG_0328
Tårtorna har samma dekoration.  Rosa marsipanrosor och -hjärtan.



 

 

En liten prinsessa…

 En liten, ljuvlig prinsessa kommer att bli döpt i helgen.

 

Olivia 2 IMGP1777
  
 
  
Vi lyckönskar Olivia och hennes mamma och pappa.

Pappa Benny är bageriets chaufför sedan många år tillbaka och  vi vet att

lilla Olivia är pappa "opp i dagen" !

 

IMG_0313

Härliga prinsesstårtor passande till en liten Olivia.
 
 

 

Brödveckan närmar sig!

Temat för årets brödvecka är "Bröd är mångsidigt"

 

IMG_7371 
 Fullkornsfranska, Rågkrossbitar, Tunnbröd (Bilden från Qvinnomässan i Bennäs, våren 2010)

Bröd passar både till vardags och till fest.

Vecka 42, eller 18 – 24.10.2010, firas traditionsenligt brödvecka i Finland.

Leipätiedotus har i sitt nyhetsbrev skrivit följande:

"Dagen börjar med en hälsosam frukost där smörgås självklart ingår.

Bröd hör självklart till soppa och som ett gott tilltugg till lunchsalladen.

Man kan också avsluta sin luch med en brödbit till efterrätt.

som mellanmål eller kvällsmål passar smörgås med goda pålägg. Kanske med med grynost och

grönsaker såsom sallad, riven morot och apelsin.

Brödet passar som ett tillägg till måltiden men man kan också bygga upp hela måltider runt brödet.

Jättegoda varma smörgåsar görs med kött, fisk eller grönsaker och gratineras med ost.

Bröd kan lätt ändras och göras till vars och ens special-munsbit.

Bröd hör också till fest.

                            SANY0003            SANY0005 
 
 Goda snittar serverades vid bageriet i februari 2008, när vi hade besök av europaparlamentariker Henrik Lax
 

Olika små smörgåsar med goda pålägg eller varför inte en ståtlig smörgåstårta,

som dekoreras vackert och smakfullt.

Doptårta

En av våra bekanta har dop i helgen.  En festdag för lilla Vilda.

Fick se den lilla sötnosen när hon låg i bilstolen på sin mammas arm.

IMG_0303

 

Vilken sprudlande familj! Grattis säger vi!

Sofis blogg: sofi

 

Gott och hälsosamt bröd | Sissi | svenska.yle.fi

Radioprogrammet Sissi kom och hälsade på hos oss på bageriet. Inslaget (sänt 12.9.2010) handlade om bröd utan e-koder och våra satsningar på så korta innehållsförteckningar som möjligt. 

Du kan lyssna på inslaget här:  "Brödbakning ett hantverk"

Läs mera på Sissis hemsida här: svenska.yle.fi

Några utdrag från inslaget:

Bageri Bergwall satsar på att profilera sig genom GI-produkter,
gammaldags småbröd och bröd utan e-koder och tillsatsämnen. På bageriet
vill man ha så korta innehållsförteckningar som möjligt, och som kund
ska man kunna titta i sitt eget skafferi och hitta samma ingredienser.

- Tidspressen gör att man inte tar itu med att baka ett bröd som
kräver lite extra omsorg. Vi har dessutom vant oss vid att brödet ska
hålla hur länge som helst, och det kan ju inte vi konkurrera med
eftersom vi inte har några sådana tillsatsämnen i vårt bröd, säger
bageriets verkställande direktör Anette Bergvall-Fagerström.

Men att städa bort e-koderna och tillsatsämnena från recepten är
inte lätt, för grunden i recepten får inte ändras allt för mycket. Man
ska kunna känna igen smak och utseende, fast ingredienserna inte är helt
de samma.

Och – påpekar Anette – det ska inte bara vara hälsosamt, brödet ska givetvis också vara gott .

- Bröd ska vara en njutning. Vi har en otroligt rik brödkultur i
vårt land med allt från det finska rågbrödet till blandbröd som vi äter
mycket här i Svenskfinland. Att baka gott och hälsosamt bröd är ett
hantverk som jag hoppas att allt fler lär sig uppskatta, säger Anette.

Bagardotter-dottern är nu lärare

I sommar har Elin jobbat som bagare. Till hennes specialitet kan man verkligen säga

att hon kan göra en gris, från början till slut!

IMG_9695 

Här lagar syskonen Elin och Anton örfilar !

Vi gratulerar Elin att hon fått sin Pedagogie Magister-examen.

Bröllop med fyrverkeri

Helgens brudpar kommer helt klart att få se på härliga raketer och fyrverkerier när mörkret faller i Jakobstad.

Jannika och Petteri, som kommer ursprungligen från Tammerfors, kommer säkert att få ett oförglömligt bröllop. Vi önskar dem all lycka!

IMG_0193

Leipomo
Leipomo Bergwall on pietarsaarelainen perheleipomo. Vaalimme identiteettiämme lähileipomona. Yhdistämme perinteet ja tulevaisuuden visiot rakkaudesta yrittäjyyteen.
Myymälä
Tiesitkö, että avaamme myymälämme arkisin klo 6.00? Voit siis ostaa kotiin tuoretta leipää heti aamusta, taikka kysellä tuotteitamme lähikaupastasi.
Blogi
Lue lisää leipomosta blogistamme.
Seuraa meitä
Seuraa meitä Facebookissa ja tiedät mitä tapahtuu leipomossamme.