Veneziansk 28.8.2010

I Jakobstad firas villa-avslutning eller Veneziansk sista helgen i augusti.

En härlig helg tillsammans med familjen och villagrannar.

Man äter gott, har en stor, härlig brasa och skjuter raketer när mörkret faller.

IMG_6115

Båtarna ska upp! Det går lätt när man hjälps åt.

IMG_6035 

Brasan värmer – och man kan prata om sommaren som gått..

Juni-Juli 2009 427

… och vi avslutar med Bärtårta !

Skolorna börjar

Idag börjar skolor, förskolor och dagis. Äntligen får man ta på sig nya skolväskan som man packat med ny penal och kanske ett suddgummi. Man har väntat och längtat och det har kanske varit en spännande natt innan man träffat sin lärare och sina klasskamrater. Men man kan ju alltid läsa om Alfons Åberg, då.

IMG_9822 Syskonen A tar igen sig med färska grisar i gröngräset. Vädret är ännu varmt i augusti.

GI-semlan. Nu utan e-koder !

Under sensommaren har vi planerat och tänkt och jobbat på att få ännu en produkt utan tillsatsämnen och e-koder. Denna gång gäller det vår populära GI-Semla.Semlan är mycket god och numera är den fyrkantig.

 
Formatet är praktiskt framför allt för skolbarnen när de ska göra sina egna mellanmål

Finlands Bageriförbunds årsmöte och Sommardagar 2010

Vi har tillbringat helgen i Helsingfors och deltagit i de årliga Bagar-sommardagarna.

Programmet består av årsmötet, underhållning, riklig ostbuffé, inspirerande mässa, musikuppträdanden och festmiddag.

Ca 800 bagare, konditorer, leverantörer och samarbetspartners träffas. Gamla bekanta träffas, nya kontakter knyts.

Under mässan presenteras nya maskiner, råvaror och en massa annat inspirerande visas upp.

IMG_0567             
IMG_0568

Marsipan i olika färger och olika fyllningar presenterades.

IMG_2106 
IMG_2107

Välkomstskål utanför Runda Salen, Fiskartorpet


IMG_2114


Populär bröllopstårta

Vår populäraste tårta för tillfället är Prinsesstårta.

Vit marsipan med handgjorda rosor och med en vit kristyr-girlang.


IMG_9852

 

IMG_9866 


IMG_9871

 

Och tårtorna är så vackra!

Denna veckas brudpar hade valt röda rosor till sin tårta.

Vi konstaterade, tillsammans med konditorn Tina, att denhär tårtan var

ännu vackrare och ännu mer romantiskt än de tidigare…

Och så fortsätter vi – vecka för vecka.

Den varmaste sommarmånaden i mannaminne lider mot sitt slut


De två sista bröllopstårtorna i juli 2010.

IMG_9607

En vacker, romantisk tårta. Naturvit marsipan med orange-rosor

och vit kristyr á la Kronsprinsesstårta. Spiralställning.

IMG_8199 

Tårta med årets Hallon.

Partyställning

Blixtar och dunder – magiska under

I Jakobstad med omnejd har det åskat flera nätter i rad.

Det är varmt och fuktigt, nästan kvavt, också på nätterna.

Enligt gammal sägen kan spritsad grädde t.o.m. falla ihop om det finns för mycket  elektricitet i luften.

Vi har fina kylrum, svalskåp och avfuktare till vår hjälp idag, men man vet ju aldrig. Naturen kan spela spratt.

Så gjorde den idag.

Vi hade en beställning på Hallonbomb, som är en moussetårta formad som ett  klot. Tårtan strykes opp och sättes sedan i frys för att få rätt konsistens och form. Sedan tas tårtan ur frysen , dekoreras med hallon och täckes med gelé.

Men.

Idag var det så varmt och fuktigt (och kanske för mycket elektricitet) så moussen smälte innan bären var på plats!

Efter ett samtal med kunden böt de tårtan till en prinsesstårta i stället.

Slutet gott – allting gott. Men, vi bagare och konditorer vill nog ha svalare väder nu.

En varm sommardag i juli 2010

Idag premiärbloggar jag på vår blogg: Bagaren i Jakobstad. Här kommer jag att skriva och berätta om oss som jobbbar här vid Bergwalls Bageri, om våra produkter och i övrigt vad som händer här i bageriet i Sandsund.

Juni 2010 403Vi lanserade vårt Medelhavsbröd den 1. juli.

Det blev genast den succé som vi kanske också hade förväntat oss. Brödet är "försvinnande " gott och nu förpackar vi det i en papperspåse, som ska hålla brödet mjukt i ett par dagar (om det finns kvar av det :-)

 

En spännande sensommar väntar oss. Välkommen med in i bageriets värld.

Hälsningar,

Anette Bergvall-Fagerström,  vd

Christina

Här har vi fyra generationer, varav tre har Christina som andranamn.

Anette Christina, Ulla-Britt Christina, Elin Christina Och så har vi mormorsmor Alice, snart 98 år.

047 

Vi avslutar årets Fruntimmersvecka med ett riktigt traditionellt kaffekalas!

IMG_9534 

Kaffe i rosenkopp tillsammans med smörbakta småbröd.

Olga

Vad ska vi bjuda Olga på?

Det blir Kinuskitårta !

Vi kokar vår egna kinuski, så den är söt och god och mjuk i smaken. Laktosfattig, äkta vispgrädde på kanten. Stora, rosafärgade Gerberablommor av marsipan pryder tårtan.


Juni 2010 383

Bageri
Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.
Butik
Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.
Blog
Läs mer om bageriet i bloggen.
Följ oss
Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.