I Jakobstad med omnejd har det åskat flera nätter i rad.
Det är varmt och fuktigt, nästan kvavt, också på nätterna.
Enligt gammal sägen kan spritsad grädde t.o.m. falla ihop om det finns för mycket elektricitet i luften.
Vi har fina kylrum, svalskåp och avfuktare till vår hjälp idag, men man vet ju aldrig. Naturen kan spela spratt.
Så gjorde den idag.
Vi hade en beställning på Hallonbomb, som är en moussetårta formad som ett klot. Tårtan strykes opp och sättes sedan i frys för att få rätt konsistens och form. Sedan tas tårtan ur frysen , dekoreras med hallon och täckes med gelé.
Men.
Idag var det så varmt och fuktigt (och kanske för mycket elektricitet) så moussen smälte innan bären var på plats!
Efter ett samtal med kunden böt de tårtan till en prinsesstårta i stället.
Slutet gott – allting gott. Men, vi bagare och konditorer vill nog ha svalare väder nu.