Pressmeddelande

Bageri Bergwall lanserar lokala tunnbröd med Pedersöre förankring

Bageri Bergwall fortsätter fira sitt pågående 50-års jubileum och satsar på lokalproducerat tunnbröd. Pedersöres natursköna sevärdheter Stinasholma, Bockabron och Lostenen har fått inspirera både Bergwalls förpackningsförnyelse och nya tunnbrödslansering.

“Vi har länge vetat att tunnbröd är väldigt populärt i våra trakter, men trots det har det inte funnits något lokalproducerat alternativ. Det vill vi nu ändra på.”, säger verkställande direktör Anette Bergvall-Fagerström. “Det är extra relevant att satsa på något ultra-lokalt just nu, som en liten motaktion mot den ökande brödimporten”, tycker hon. Genom den här lokalsatsningen vill Bergwalls samtidigt stärka sin position som Pedersöre- och Jakobstadstraktens främsta närbageri.

Den nya produktfamiljen kommer att bestå av tre tunnbröd: Rulltunnbröd, helkornstunnbröd och potatistunnbröd. Lanseringen är även första steget i Bergwalls förpackningsförnyelse som rullas ut under 2016-2017.

Förpackningarnas illustrationer är gjorda av Terese Bast, illustratör och bildkonstnär bosatt och verksam i Jakobstad. Tereses bildspråk söker inspiration i naturen, vardagen och sagovärlden. Hennes bilder kännetecknas av en naturnära färgvärld och motiv som förmedlar närhet, värme och vikten av att leva i nuet.

För mera information, kontakta:
VD Anette Bergvall-Fagerström, Tel: 06-7812 010, e-mail: anette.bw@multi.fi

Lostenen finns i Överpurmo och är Finlands största flyttblock. Det finns en trappa upp så att det är möjligt att klättra upp och beundra utsikten. Stenen är 16 m hög.

Bockabron finns i Kiisk i Lappfors. Bron är ett populärt utflyktsmål för hela familjen. Man kan t.ex. äta picknick på bron och beundra Esse å. Bockabron är en del av den 50 km långa vandringsleden Utterleden.

Stinasholma finns i Purmo och är känt för sina brusade forsar. Platsen har genom historien haft sågar, kvarnar och vattenkraft. Idag är det ett naturskönt rekreationsområde.

Ab Bageri Bergwall Leipomo Oy grundades 1966 av Per-Erik och Ulla-Britt Bergvall och drivs idag av dottern Anette Bergvall-Fagerström. Bageriet finns i Sandsund nära Jakobstad och har 20 anställda. Bageriet levererar bageriprodukter främst till Jakobstad, men också Karleby- och Vasaborna har fått smak för bageriets produkter. Hälsa och naturlighet är viktiga värderingar och företaget värnar om sin identitet som närbageri. Det är essentiellt för Bergwalls att kombinera tradition med framtidsvisioner och företagarglädje.
_lehdistötiedote_19052016.pdf”>bergwall_lehdistötiedote_19052016

2012-2015

Under de senaste åren har mycket hänt i företaget. Våra maskininvesteringar har gjort att vi kunnat hävda oss i konkurrensen på ett annat sätt än tidigare. Idag får alla elever och studerande i våra närliggande kommuner äta våra semlor och bröd till skolmaten. Vi har fått nya kunder bla. inom livsmedelsindustrin, som gjort att vi utvecklat nya produkter såsom ekologiskt knäckebröd, hamburgersemlor och pitabröd. Också nya butiker inom andra brancher än livsmedel har visat sitt intresse för våra produkter. Flera år har vårt knäckebröd fått vara en del av både vårens och höstens modeveckor i Paris. Våra småbröd har sålts t.o.m. på Helsingfors-Vanda flygfält, i indredningsbutiker och blomsteraffärer.
hallongrotta
Men precis som tidigare i företagets historia arbetar vi på många olika plan – med ett brett soritiment och många olika produkter.
Reko närmatsringen är ett sådant exempel Vi startade vår egna surdeg och utgick i från en vetesurdeg och en rågsurdeg när vi planerade de olika surdegsbröden. Surdegsbröden görs helt för hand, jäses långsamt och gräddas i vår ugn med stenbotten. Surdegsbröden säljs direkt från vår bageributik ”Baksidan” samt via Reko Jakobstad.
painblanc många
Lönngrens grisar bakades enligt det gamla receptet under en tid på 2000-.talet. Grisarna gjorde succé på Museikarnevalen, Lådbilsrallyt i Nykarleby och Gammaldagstorg på Jakobs Dagar.
Vårt hälsotänk, som varit viktigt under hela 2000-talet har gjort att både radio och tv har varit intresserade av oss. GI-produkter, bröd utan tillsatsämnen, fördegar/surdegar, kolhydratfritt bröd är några av de olika teman vi haft. Vissa produkter har varit kortlivade medan andra har blivit favoriter- kanske t.o.m. som en form av en livssstil hos vissa.
(Svenska) 6a01310fd62ad2970c0192aab99ea0970d-800wi
Bageriet har aktivt deltagit i Pedersöre kommuns satsningar såsom ”En hel kvinnodag”, Hantverkarmarknaden, Närmatsdagen. Men också egna evenemang har ordnats t.ex. ”Bröllopskväll”, ”Frystömnings-rally” . Dessutom har vi deltagit i alla mässor som hållits i Jakobstad 2000-2015. Mässorna har alla haft olika teman t.ex. fest, bröd, bröllop.
Rosa Bandet och Movember har varit Cancerförbundets satsningar i många år. Produkter har bakats varje år, och då har en del av priset gått direkt till insamlingen.
rosadagen
Matilda och moster Anette

1.3.1966

Den 2.3.1966 skriver Jakobstads Tidning:
”Ung sverigeemigrant återvänder. Övertar välkänt bageri i Jstad.”
Tjugotvåårige Per-Erik Bergvall etablerade sig i går som bagarmästare i Jakobstad, då övertog han nämligen av av stadens äldsta bagerirörelser – Hoikkanens bageri i Kyrkostrand. Med sig i bagaget från Sverige hade han ett helt bageri, frånsett ugnarna, och det är dessa bageriattiraljer som nu skall installeras i det hoikkanenska bageriet.

Pelle tar ut franska bröd
”Och redan första dagen var bagaren Pelle Bergvall hemma i bageriet, där han för sju år
sedan fick de första inblickarna i yrket. Pelle tar ut välgräddade franska bröd ur ugnen
medan hustrun Ulla-Britt garnerar längder”.

Hoikkanens  Pelles bil
Såhär såg den första ”brödbilen” såg ut. Här i miniatyrmodell.

Jacobs Kindergarten på besök

Idag hade vi besök av en härligt sprudlande grupp med dagisbarn, från Jacobs Kindergarten.
Vi fick putsa upp vår engelska och bjussa på oss själva när vi visade dem ”how we make a dough”
och ”how we make cookies”. Sedan fick de också följa med när våra två konditorer gjorde tårtor.
Tårtorna fick de med sig tillbaka till dagiset. Det blev dagens efterrätt!
kindis

När vi frågade barnen efteråt vad de tyckte var det roligaste med besöket, fick vi svaret:
”När vi kom in och det doftade så gott!”
Och bussresan, den var också spännande!
bussen

Efteråt var vi alla stolta och lite fnissiga och så fick ”lillkillen” också prova en bagarmössa innan han for hem med sin mamma. Tack Elin, för att du hjälpte till med gruppen.
lillbagarn

Vintern kom!

Så härligt med snö!
Efter en mörk tid med regn och slask och mörka kvällar kom så äntligen snön.
Den kom lagom till vår julöppning i bageributiken.
Nu är hyllorna fyllda med ljuvliga julbakverk.
Våra populära Julmuffins med vit glasyr och vit marsipanstjärna känns väldigt rätt just nu!
julmuffins

Stjärnor och julstjärnor (jultårtor)

Våra stjärnor i bageriet är våra bagare!

Handgjorda jultårtor

Bagarna kavlar smördegar, trissar ut jultårtor och viker uddar.

Jultårtor med sylt
De spritsar plommonsylt och gräddar dem i rätt temperatur.

Jultårta
Och sedan ska härligheterna pudras med den vitaste och sötaste pudersockret.

God jultårta
Och Voila! Dags att njuta!

Julen, julen, julen är kommen

Tro det eller ej, men nu börjar vi baka julprodukter.
Stadens affärer har plockat fram julgransbollarna och julkalendrarna så då är det helt rätt att så småningom börja baka också.
Våra härliga småtomtar har varit i farten.
Följ dem fram till julafton!
tomtegräddare

Mo vember 2015

Också vi år är vi med i Mo vember. Inte genom att odla mustasch men genom att vara med i insamlingen till Cancerfonden.
För precis lika viktig som Rosa bandet är för kvinnor är Movember för karlarna.
Prostatacancer är tyvärr en av de cancerformer som är vanligt bland männen.
Vi är med! Är du?MOVEMBER DONUT
För varje såld Mo vember-produkt går 10 cent direkt till Cancerfonden i Finland.

Bageri
Bageri Bergwall är ett familjeföretag från Sandsund utanför Jakobstad. Vi värnar om vår identitet som närbageri och vill kombinera traditioner med framtidsvisioner och företagarglädje.
Butik
Visste du, att vi öppnar kl. 6.00 varje vardag? Du kan alltså köpa hem färskt bröd redan på morgonen, eller så kan du fråga efter våra produkter i din närbutik.
Blog
Läs mer om bageriet i bloggen.
Följ oss
Här kan du följa oss på Facebook och se vad som händer på vårt bageri.